Vánoční koření nejenom na Vánoce

Vánoční koření nejenom na Vánoce

Když se řeknou Vánoce, vybaví se mnoha lidem vůně koření, sníh, mráz, klidná rodinná atmosféra a v neposlední řadě i ozdobený stromek, pod nímž je nadílka pestrobarevných dárků různých velikostí. Ačkoli jsou Vánoce spojené se svařeným vínem a vanilkovými rohlíčky, perníkem i purpurou, lze takové koření použít v kuchyni a k provonění domácnosti celoročně. Například skořice patří rozhodně na první příčku nejpoužívanějšího koření v tomto zimním období, najdeme ji jako přísadu v horkých nápojích i cukroví, ale také jako dekoraci sváteční tabule. Oblíbené se staly skořicové sušenky, a pokud smícháme skořicí s moučkovým cukrem, i obyčejná bábovka může navodit příjemné vzpomínky na tyto svátky také v příběhu roku.
americké sušenky

Natolik známá vanilka nesmí chybět v kuchyni žádné hospodyňky. Po celý rok je k dostání vanilkový cukr s opravdovou vanilkou, popřípadě cukr vanilínový, který obsahuje jen syntetické aroma. Ovšem od vanilkových rohlíčků nebo dokonce vanilkové zmrzliny, to nikoho neodradí. Vynikající čajové pečivo vykouzlíme díky anýzu, který má velmi dobré účinky na trávení i klidnější mysl. Vhodný je i anýzový čaj, dokonce anýzové tyčinky potěší jako dobrota i při letním posezení. V horkém nápoji by neměl chybět kardamon. Kombinace jeho vůně a chutě v kávě nebo horké čokoládě, je prostě neodolatelná. Již naše babičky jej měly v kuchyni po ruce, protože se výborně snoubí s medem a ořechy, je tedy vhodný do perníku i sušenek.
jablečný koláč

Badyán je ve tvaru hvězdy a snadno se dá zapamatovat jako symbol Vánoc, ale použití najde i při zavařování letního ovoce. Skvělá chuť badyánových sušenek spojených s ovocným kompotem nebo horka jablka s badyánem a skořicí, zahřejí po těle v chmurných dnech. Ani hřebíček, nejčastěji používaný do vína a punče, nesmí chybět v perníku či v plněných ořeších. Přes rok ovoní spolu s medem a jablky sváteční nebo nedělní pečeni. Netradiční chuť dodá vypečené šťávě z masa. Nakonec je tu zázvor, v posledních několika letech považovaný za zázrak při léčbě nachlazení a chřipky, jenže mimo hřejivého zázvorového čaje, lze upéct klasické staročeské zázvorky. Jako zpestření je vhodná zázvorová marmeláda s čerstvým pečivem hned po ránu, probudí totiž tělo ke startu do nového dne.